
Guide
-
Kreativt teamwork
I skal arbejde i grupper, fordi opgaven er svær. Den kræver så mange forskellige kompetencer, at I umuligt kunne løse den individuelt.
Det viser sig lynhurtigt, at forskellige kammerater i gruppen er gode til forskellige ting - og derfor skal I lytte til alle. En er god til at analysere problemer, en anden er god til at redigere film o.s.v. Før an i samarbejdet hvor det giver mening på skift.
I har to ører og kun en mund. Ørerne er i overtal i forhold til munden, og det er lærerigt at bruge ørerne mest sammen med din gruppe. Så får I bedre resultater.
Alle i gruppen bør lytte aktivt. Vis de andre I lytter! Spørg ind til, hvad de andre virkelig mener. Accepter at der er andre meninger end din. Det vil i den sidste ende gøre det mere lærerigt for alle.
Nogen føler sig mest trygge, hvis de taler meget og bliver anerkendt for det, de siger. Andre føler sig mest anerkendt, når de lytter.
I får det sjovere, bliver mere kreative og yder mere, hvis I accepterer hinanden som I er.
Første opgave bliver at få jeres gruppe til at føle jer trygge sammen. Stil din gruppe to spørgsmål hver dag i løbet af ugen:
1) Lytter vi til hindanden?
2) Bidrager vi alle til samarbejdet?
Så bliver jeres samarbejde rigtig godt kørende.
-
Case film
Jeres casefilm skal bevise for andre, at jeres ide kan løse problemet. Derfor skal casefilmen vise 1) problemet som målgruppen reelt ser problemet og 2) jeres ide til at løse det.
I præsentationen af problemet må I gerne visualisere problemet med skuespil, måske dække det med interviews eller vise dele af jeres proces fra ugen. Præsentationen af problemet kan også indeholde fakta om problemets omfang og hvad konsekvensen er.
Den del af filmen der handler om jeres løsning, skal vise at ideen løser problemet. Også her kan I vise skuespil, bruge grafik, bruge interviews mm. Forebygger jeres løsning problemet? Eller fjerner løsningen de negative .konsekvenser, når skaden er sket?
Casefilmens eneste opgave er at føre bevis for problem og løsning.
-
Story doing
I skal bekæmpe problemet ved hjælp af story doing. Story doing handler om at tale gennem jeres handlinger - story doing. Det I faktisk gør, fortæller hvem I er og hvad I står for. Dermed lærer vi jer og jeres værdier at kende.
Der er vigtigt at gøre noget virkelig nyttigt for at forebygge eller helbrede problemet. Og at I gør det med indsigt i, hvad der ligger bagved problemet.
Bagefter kan I aktivere jeres handlinger på Youtube, Instagram, Tik Tok eller i nyhederne og inspirere andre til også at gøre noget godt. Ikke som et mål i sig selv men for at gøre verden til et sjovere og mere ansvarligt sted at være.
Verden har altid problemer - mangel på menneskerettigheder, digitale krænkelser, pandemier, klimaforandringer - så det kræver handling at skabe forandring og opmærksomhed omkring udfordringerne. Story doing. Vil du løse et problem, giver det bedre effekt at handle på din viden, end at fortælle om det, du gerne ville have gjort.
Reklame- og marketingbranchen har taget story doing til sig. Der er en bølge igang, hvor virksomheder sætter initiativer i værk til at forbedre verden. De gør det ved nyttige handlinger - ikke ved traditionelle reklamekampagner, film og annoncer.
Microsoft hjælper gratis Red Barnet med deres IT-løsninger for den gode sag. TooGoodToGo hjælper butikker med at undgå madspild ved at sælge det billigt i stedet for at smide det ud. Bare for at nævne nogle få.
I løbet af ugen skal I skabe bedre trivsel i den digitale verden ved at finde på nye indsatser til at løse vigtige problemer kreativt - ved hjælp af story doing.
-
Design sprint
Projektugen er et design sprint med faste aktiviteter og deadlines, så I bevæger jer mod et klart mål.
Processen er specielt designet til læring på jeres skole og kommunikation til omverdenen om, hvordan I og jeres gymnasium kan forandre verden med kreativ problemløsning og innovation.
I kommer til at løse kreative opgaver i en fast rækkefølge: Strategi med bla. personas, kreativ ideudvikling, casefilm og vidensdeling. Det hjælper jer til, at ramme plet med jeres kreative løsning og lære en masse undervejs.
I får ny viden fra eksperter før hver opgave til at skubbe aktiviteten igang, og der er krav og tidsfrist på opgaverne. Så ved I, hvad I skal arbejde med og levere. Jeres gruppe bliver guidet til at definere mål og søge inspiration.
Jeres mange casefilm bliver en slags prototyper med inspiration til alle om, hvordan problemet kan blive løst.